Våra nyheter och events
Här hittar du allt det sensate om Previct och från Kontigo Care. Det är också här du anmäler dig till webinars och utbildning. Välkommen!
Webinar

Se vårt Webbinarium ”Samsjuklighet” men gästföreläsare Liria Ortiz
Webbinarium med tema ”Samsjuklighet” gästföreläsare Liria Ortiz Missade du vårt webbinarium om samsjuklighet med vår gästföreläsare Liria Ortiz så kan du se det här! Liria föreläser om ”Att behandla samsjuklighet” utifrån hennes manual och arbetsbok med samma namn, vill du fördjupa dig mer i ämnet finns Lirias böcker att köpa på nätbokhandlarna Bokus och Adlibris. Liria vann ”Det Stora Psykologpriset 2017” och är författare till ca 14 böcker, bl.a Att behandla samsjuklighet. En manual och en arbetsbok för patienter/klienter. Motiverande samtal i arbete med våld i nära relationer När förändring är svårt. Att hantera motstånd med motiverande samtal. Konsten av gnälla. Stoppa gnäll hos andra och dig själv Se också Lirias spännande föreläsningar om: Föreläsning Hopp Föreläsning Gnäll

Se vårt inspirerande nätverksträff: Om Previct Family i ditt sociala arbete.
Previct Family ett nytt digitalt verktyg i ditt sociala arbete! Ett sätt att stötta, aktivera och motivera på distans. Hur kan vi stötta och förstärka insatser till anhöriga eller medberoende där det finns beroendeproblematik i familjen. Eller andra typer av dysfunktionella familjer eller bara barn och unga som behöver lite extra stöd? Mjölby kommuns och Mini Marias jobb med Previct Family inspirerar oss. Här delar Jessica och Kristina generöst med sig av två olika insatser från två helt olika individer med olika mål. Previct Family har varit och är en viktig del av insatsen. Jessica beskriver hur klienten, i det här fallet en ung kvinna upplever sig mer sedd och hörd och att det avhjälper en stor rädsla för ensamhet. Då klienten har svårt att uttrycka känslor och sin situation på fysiska möten underlättar de digitala verktygen så som dagbok, följa mående, hjälp knapp. Med Previct Family får behandlaren en mycket större förståelse för klientens situation och kan stötta bättre. Att ge digitala uppgifter eller att motivera med saker som roliga filmer visar sig också väldigt värdefullt samt att samverkan med BUP har underlättats. Kristina berättar även hon om hur måendefrågor, digitala uppgifter blir en viktig del i stödet. Och ger en större insikt om klientens situation samtidigt som klienten upplever ett större stöd. Avsnittet är inte långt, tar ca 6 min av ditt liv, men väcker många kloka tankar och idéer och har en hög dos motivation! Så spännande att bli inspirerad av Jessica och Kristina – stort tack! Här kan du se hela nätverksträffen!

SE VÅRT WEBBINARIUM: Drogdetektion i mobilen och förutse återfall med AI
Drogdetektion i mobilen och förutse alkoholåterfall med hjälp av AI Med AI (Artificiell intelligens) är det mesta möjligt. Idag kan vi förutsäga ökad risk för återfall avseende alkoholberoende 1–3 dagar innan de inträffar! Inom snar framtid kan vi även upptäcka drogpåverkan via mobilen! Många pratar om AI, men fortfarande är det framtidsplaner och visioner för många. Vi på Kontigo Care ligger i framkant när det gäller att redan använda AI i vårdplattformen Previct. Vi kommer på webinaret berätta lite mer om hur vår AI underlättar behandlingsarbetet av alkoholberoende och samtidigt förstärker vårdinsatsen. Vi kommer även berätta om våra planer för den närmsta framtiden, hur vi tror att man kan mäta andra drogintag med just mobilen. Vill du veta mer om hur vi tänker runt drogdetektion i mobilen eller lära dig mer om AI. Och hur det kan vara ett stöd för att tidigt identifiera risk för återfall, anmäl dig till vårt kostnadsfria webinar. På Webinariet kommer du få höra Dr Markku Hämäläinen, forskningschef på Kontigo Care och Dr Maria Winkvist produktchef, som ger er glimtar in i framtiden och vad som är möjligt redan idag. Eller se Webbinariumet på YouTube!

Vad gör man när någon kommer full till jobbet? Se hela webbinariumet här!
Vad gör man när någon kommer full till jobbet? Se hela vårt webbinarium. Den frågan hoppas de flesta företag och chefer att man inte behöver besvara, eller hur? Men sanningen är den att du som chef eller företagsledare med ganska stor sannolikhet kommer behöva agera på just det eller en misstanke om ett pågående alkoholmissbruk, eftersom det tyvärr är ett mycket vanligt problem. 25-30% av all sjukskrivning och 25% av alla arbetsplatsolyckor är kopplad till alkohol/drogberoende 22% uppger att en kollega har luktat sprit på arbetstid Hela 14% har upplevt en kollega som varit berusad på arbetsplatsen. Att inte agera innebär att du tar en stor risk avseende olyckor, varumärke och höga kostnader. Men framför allt handlar det om att hjälpa en kollega och vi skulle vilja ta det ett steg till, att du som chef faktiskt kan rädda livet på en medmänniska/medarbetare. Hur ser man det man inte vill se och vad gör man? Tekniksprång, forskning och digital vård möjliggör att man nu kan ge både tids- och kostnadseffektiv beroendevård på hemma-plan. Är du en nyfiken och modig chef som vill göra skillnad både för en kollega och medmänniska och vill skapa en öppen och hållbar arbetsplats, samtidigt som du göra stora besparingar? Klicka här för att se webbinariumet på Youtube. Vi vill hjälpa dig att göra det svåra lätt och erbjuder därför ett kostnadsfritt Webinar Lyssna in Håkan Böös, chef, kollega, pappa, bror och nykter alkoholist som ger dig mer kunskap om beroende på arbetsplatsen. Du kommer även få möta Anna legitimerad sjuksköterska ansvarig för digital beroendevård och fil dr Marcus Söderqvist ansvarig för Previct Work, ett helt nytt digitalt koncept för beroendevård på arbetsplatsen. Previct Work – du vet att din kollega är nykter Previct Work består av tre delar: en diskret alkoholmätare, en mobilapp och digitala vårdmöten med legitimerade sjuksköterskor som har specialistkompetens inom beroendevård. Dagligen utförs nykterhetstester med blåsaren via appen och resultatet skickas till vårdgivaren. Om en avvikelse skulle inträffa, det vill säga att användaren har druckit, syns detta genast. Även du som arbetsgivare kan välja att direkt få meddelande om en avvikelse. Detta har visat sig vara ett effektivt sätt att bygga upp förlorade förtroenden. Förutom att göra nykterhetstester jobbar användaren i appen med en skräddarsydd vårdplan som består av övningar, uppgifter, måendefrågor och motivation – allt steg mot en långsiktig beteendeförändring. Din kollega får kontinuerlig hjälp online under resan mot en nykter vardag. Med hjälp av avancerad AI kan plattformen förutse återfall så att de kan stoppas innan de sker. Läs mer här! Om du inte önskar få inbjudningar eller information från Kontigo Care framöver meddela detta till: maria.sjolund @ kontigocare.com

Webbinarium med Anneli Öhrling från Bris om rapporten ”Var det mitt ansvar?
Webbinarium om barns vardag när de växer upp med en alkoholist – Var det mitt ansvar? Varmt välkomna till ett intressant digitalt seminarium då vi får höra Anneli Öhrling från Bris berätta om deras rapport ”Var det mitt ansvar?” om hur barns vardag, relationer och hälsa påverkas när vuxna dricker för mycket. Många barn lever med en förälder som har alkoholproblem, vilket får konsekvenser i deras liv på kort och lång sikt. Det visar såväl forskning som över 4000 samtal från barn till Bris. Rapporten redogör för barnens livssituation och ger förslag på bättre stöd och hjälp till barn som drabbas. Anneli kommer även komma in på området barns mående och utsatthet under pandemin. Bjud gärna in dina kolleger. Seminariet är kostnadsfritt. Tid: 15/2 kl. 13-14 Anmälan; skicka din anmälan senast den 11 feb till anita.dreilick@kontigocare.com Vid anmälan får du en möteslänk.

WEBBINARIUM: Om digitalt stöd för drabbade av våld i realtioner
WEBBINARIUM : Våld i nära relation – med hjälp av digitalisering stärker du stödet runt drabbade. Vi är glada att få presentera Linn Moser Hällen, författare och handledare i psykosocialt arbete och sakkunnig på våld i nära relation och Hoshi Kafashi, verksamhetschef på Grannhuset AB som arbetar med skyddade boenden. Hoshi har mångårig erfarenhet av VIN, med specialkunskap inom hedersrelaterat våld. Se hela webbinariet: här!

Stolt och Nykter med Previct
”Stolt och Nykter med Previct” Webinar den 27 maj 2021.Titta på vår webinar i efterhand. Och håll ögonen öppna efter våra nya, som kommer inom kort. Titta här! Previct Webinar den 27 maj 2021. Lyssna till tre klienter som berättar hur de fick motivation och drivet till att bli nyktra Tre modiga hjältar, Håkan, Ola och Marika berättar öppenhjärtigt om deras kamp mot alkoholen och hur de lyckades bryta destruktiva mönster, skam och skuld mot framtidstro. Här får ni möjlighet att ta reda på hur ett digitalt stöd som Previct, en liten alkoholmätare och app tillsammans med god vård faktiskt räddar liv. Inspireras av Jessica Lind, en behandlare som vågat ta klivet till digital vård och nu kan stötta sina klienter via appen även mellan fysiska möten. Hon kommer också att gå in på hur man med hjälp av Previct kan stoppa ett återfall redan innan det inträffar. Orolig för en anhörig som har problem med beroende? Har du någon i din närhet som dricker eller spelar för mycket? Börjar du oroa dig för att det håller på att gå över gränsen? Eller kanske har det redan gjort det? Första steget för att hjälpa någon är att våga prata, men det kan kännas som ett väldigt svårt steg att ta. Var och hur ska man börja? En bra start är att berätta för personen var de kan vända sig för att få råd och stöd. Previct – ett diskret stöd i din mobil Oavsett till vilken vårdinstans man vänder sig finns nu Previct®, ett extra stöd i behandlingen. Previct® är en digital coach som finns med under hela behandlingen som ett extra stöd under dygnets alla timmar. Den möjliggör också att stora delar av vården kan skötas diskret i hemmet. Det innebär att man kan fortsätta jobba och ha en fullt fungerande vardag, men med lite extra stöd när det behövs som mest.

Att leda in i en digital värld – hur inför och arbetar man med digitalisering?
Att leda in i en digital värld – hur inför och arbetar man med digitalisering? Titta på vår webinar i efterhand. Och håll ögonen öppna efter våra nya, som kommer inom kort. Titta här! 1. Inledning – Maria Sjölund, kundansvarig Sverige Kontigo Care 2. ”Jorden är inte platt – Om 10 år är digitalisering ett föråldrat begrepp” – Sven-Erik Hjortgren, verksamhetschef IFO, Arboga kommun 3. Motstånd och rädslor vid förändring – Linda Palm, Regionansvarig Mellansverige, Kontigo Care 4. Förändringsarbete och ökat värdeskapande med hjälp av ny teknik – Viktoria Loo Skyman, Förändringsledning och eHälsa, Acceptus Medverkar gör bland annat: Linda Palm, har forskat och doktorerat nom omrädet verksamhetsstyrning. Hon har skrivit om identitetsarbete, rädslor och motstånd vid IT-förändring. Utbildad Coach och innehar terapeutisk utbildning i trauma och rädsla. Hon har jobbat med ledning och facilitering, av utvecklingsarbete I tidigre roller som chef- och verksamhetsutvecklare. På Kontigo Care har hon fördjupad kunskap om Previct. Viktoria Loo Skyman, tidigare fysioterapeut inom både slutenvård och äldreomsorg. Sedan 2010 har Viktoria arbetat med förändringsledning och eHälsa inom både värd och omsorg. I rollen som projektledare och coach. Jobbar idag med digitala tjänster på Acceptus där målsättningen är att med behovsanpassat stöd skapa lyckosamma införanden av ny teknik som skapar ökat värde för både medarbetare och patient/brukare.

Välkommen till Webinar: Våld i nära relation ökar som följd av pandemin
Våld i nära relation ökar som följd av pandemin – med hjälp av digitalisering stärker du stödet runt drabbade och förövare När många familjer blir isolerade under coronapandemin ökar risken för våld. Ett samhälle i kris, ekonomisk press och ångest för situationen är bidragande orsaker. Flera kommuner ser att mäns våld mot kvinnor ökat. När allt fler familjer tvingas stanna hemma riskerar såväl mäns våld mot kvinnor, som andra former av våld i nära relationer, hedersrelaterat våld och förtryck och sexuellt våld mot barn att öka. BRÅ:s statistik visar att antalet anmälda misshandelsbrott mot kvinnor ökade med fyra procent första halvåret 2020 jämfört med året innan. Enligt Socialstyrelsen har orosanmälningarna om barn som far illa ökat med fem procent under pandemin i 56 undersökta kommuner. 20 % av dessa anmälningar är relaterad till våld i nära relation, våld mot barn eller barn som bevittnat våld i nära relation. (Källa: Jämställdhetsmyndigheten) Samhället har ställt om och vi lever alltmer i en digital värld. Hur kan vi med hjälp av tekniken stärka upp stödet för de familjer som lever i våld i nära relation? Den 29 september kl. 9.00 – 10.00 är ni varmt välkomna att delta på vårt webinar Våld i nära relation ökar som följd av pandemin – med hjälp av digitalisering stärker du stödet runt drabbade och förövare På webinaret kommer vi lyfta exempel på hur man som behandlare kan stärka stödet och säkra upp tillvaron för de drabbade. Vi kommer även att belysa förövarens situation och ge praktiska exempel på vilka insatser som finns att tillgå här. Du kommer bl a att få lyssna till Maria Bauer, beteendevetare, författare och våldsexpert samt grundare av Framvik. Maria kommer att dela med sig av sina många års erfarenhet inom ämnet och ge konkreta tips på hur man kan stärka upp det digitala stödet och arbeta förebyggande. Framvik håller även kurser i våldsprevention. Webinar om Våld i nära relation ökar som följd av pandemin Webinaret hålls den 29 september kl. 9.00 – 10.00 Anmäl dig här. Jag vill delta i webinariet. Ditt namn Din e-post Ditt meddelande (valfritt) Lämna detta fält tomt. När du skickar in formuläret godkänner du vår privacy-policy och att vi kan kontakta dig.
Nyheter från Kontigo

Almedalen 2022: Kan AI bidra till minskad droganvändning?
Almedalen 2022: Kan AI bidra till minskad droganvändning? Söndag 3 juli sätter U-FOLD fokus på Artificiell intelligens, narkotika och vård. Tre högaktuella begrepp som har mer gemensamt än du kanske anar. Välkommen till en framsynt diskussion om hur vi kan utnyttja de självlärande maskinerna mot narkotikahandeln och för bättre behandlingar. Plats D-huset, Kaserngatan 1, Visby Tid Söndag 3 juli 2022, kl. 15.00–16.00 Mer information U-FOLD i Almedalen 2022 Läs även Självlärande maskiner ska visa vägen till bättre läkemedelsbehandlingar MEDVERKANDE Katarina Goscpic, Forskare, Läkare, KI Sara Lindholm, Chef, Ersta sjukhus Fred Nyberg, Professor e.m. Uppsala universitet Charlotta Rehnman-Wigstad, Direktör, CAN Jonas Segersam, Kommunalråd (KD), Uppsala kommun Maria Winquist, Produkt- och marknadschef, Kontigo Care Moderator: Mathias Hallberg, Professor, Ordförande, U-FOLD Tidsschema: 15.00 Mathias Hallberg välkomnar; Fred Nyberg inleder med grunder för AI (4 min) Charlotte Rhenman-Wigstad talar om Beroende – Vanor och konsekvenser (CAN) (5 min) Sara Lindholm talar om Behov inom beroendevården (5 min) Maria Winquist talar om digitala plattformar inom beroendevården (10 min) Katarina Gospic talar om Möjligheter med VR-tekniken (10 min) Resten av tiden: Panel-samtal: Med samtliga deltagare.

Focusgrupp: Vill du vara med och utveckla Previct Drugs med oss?
Jobbar du med vård eller stöd vid drogberoende eller blandmissbruk? Vill du vara med och utveckla vår nya app för Drogprevention? När: den 31 Maj kl. 13-16 Uppsala Var: Uppsala, Påvel Snickares gränd 12 Anmälan till: maria.sjolund @ kontigocare.com Döp anmälan till ”Fokusgrupp droger” Sista anmälning: 25/5 Kostnadsfritt! Kontigo Care har länge arbetat med digital beroendevård för spel- och alkoholberoende. Nu är det dags för nästa stora steg som vi vet att många av er väntar på, nämligen att kunna stötta de med drogproblematik. Previct Drugs är redan i gång som projekt. Vi har en första prototyp App för drogtestning med mobiltelefon, men det är fortfarande en bit kvar. Vi skulle behöva din hjälp för att Previct Drugs ska bli så bra som möjligt. All kunskap och insikter från dig som jobbar med vård och stöd vid drogberoende eller blandmissbruk är av stor vikt för oss. Vill du vara en del i vår resa mot Previct Drugs och bidra med tankar och idéer så vill vi gärna lyssna på dem. Din kunskap behövs! Vi kommer hålla två eftermiddagar där vi berättar mer om projektet och framför allt lyssnar på dig. Den första sammankomsten sker i Uppsala den 31 Maj. För er som inte kan då eller har närmare till Malmö håller vi liknande sammankomst i Malmö den 11 Oktober (vi återkommer med inbjudan till denna träff). Ta chansen att påverka en kommande svensk innovation. Vi bjuder på lunch och fika och du knyter nya kontakter! Det är begränsat antal platser. För att så många kommuner som möjligt ska få chansen att delta är det max två deltagare per kommun. Först till kvarn gäller. Mer om Kontigo Care : Sedan allra första dagen på Kontigo Care har vår ambition varit att alltid sätta användaren i fokus och då både klient och behandlare. Sakta men säkert har Previct utvecklas från att mer eller mindre vara ett nykterhetstest till att vara ett ecosystem för digital beroendevård. En digital plattform med möjlighet att förutse återfall eller försämringshändelser 1-3 dagar i förväg med hjälp av AI. Men det som är mest fantastiskt är alla de hundratusentals nyktra och fria dagar vi skapat tillsammans med er, som helt enkelt räddar liv! Och nu används Previct även i Finland, Norge och Holland.

Kontigo Care deltar i panelsamtal på Uppsala Life 2021
Kontigo Care på Uppsala Life 2021 Vi är stolta och glada över att kunna berätta att vår egen Maria Winkvist deltog i panelsamtalet på Uppsala Life 2021. Vi tackar STUNS Life science för möjligheten att få vara med i så givande samtal om en bättre framtid. Vill du veta mer? Klicka här!

Vi välkomnar hösten med spännande nyheter i Previct®
Vi välkomnar hösten med spännande nyheter i Previct® Måndag den 25 oktober kommer höstens uppdateringar att finnas tillgängliga för dig som jobbar med Previct Alcohol, Previct Gambling och Previct Family. Detaljerad information om uppdateringarna hittar du nu i din Vårdportal. Några av nyheterna i Previct: Nu erbjuds en interaktiv användarguide direkt i Vårdportalen. Så har du funderingar eller vill lära dig mer om hur du jobbar med Previct finns informationen när och där du behöver den som bäst. Ökad datasäkerhet Vi har ytterligare utökat datasäkerheten för dig och dina patienter, ett viktigt och ständigt pågående arbete hos oss. Previct och våld i relationer Våld i nära relation blir allt mer förekommande och larmrapporter finns om kraftiga ökningar nu under pandemin. Därför erbjuder vi nu ett enkelt sätt att screena och följa upp för våld i nära relation. Något vi vet både kan vara svårt och känsligt att fråga om, och minst lika svårt att våga berätta om. Det ska vara lätt att göra rätt! Som alltid i våra uppdateringar hittar du kanske några av dina egna förslag och önskemål på hur saker kan göras enklare eller tydligare. Något vi hoppas du uppskattar. För vi uppskattar din synpunkter!

Kontigo Care tecknar avtal med Ready for Change i Nederländerna
Kontigo Care tecknar avtal med Ready for Change i Nederländerna Avtalet som är det första i Nederländerna har tecknats med beroendevårdskliniken Ready for Change. Avtalet löper över 9 månader med ett värde på ca 600.000 SEK. Pilotprojektet som blir det första i Nederländerna innebär att fem vårdenheter inom kliniken riktade mot olika målgrupper av klienter med alkoholberoende kommer involveras i projektet. Avsikten är att genomföra en studie för att dokumentera effektivitet och klinisk nytta för eHälsotjänsten Previct under 9 månader med start i oktober. Beroendevårdskliniken Ready for Change med ca 50 anställda psykiatriker, psykologer och behandlare som är baserade i Rotterdam är en del av ett större hälsovårdsnätverk – Zorg van de Zaak Network – med mer än 5300 anställda. ”Samarbetet med Ready for Change innebär ett genombrott och är resultatet av ett långsiktigt och målmedvetet arbete att sprida Previct till nya marknader. Den digitala mognaden, innovationskraften i samhället, den progressiva synen på beroendevård samt ersättningssystem som stimulerar införandet av nya digitala hjälpmedel gör att Nederländerna sedan flera år varit en av de högst prioriterade internationella marknaderna. Ready for Change är en framträdande aktör inom nederländsk beroendevård och en optimal första samarbetspartner i landet” säger VD Ulf Kindefält. Previct används idag som förstärkt digitalt stöd inom beroendevården i kommunernas socialtjänst och finns i ca 50% av Sveriges kommuner och i viss utsträckning inom specialistsjukvården. Även privata vårdgivare och företagshälsovård utnyttjar dagligen möjligheterna till effektiv vård och uppföljning av beroendeproblematik. Samarbete finns sedan tidigare i Finland och Norge. I september meddelade Bolaget att ett Letter of Intent tecknats med den finska samarbetspartnern A-Klinikka för att initialt skapa samarbete och pilotprojekt i Tyskland och senare även i Estland, Lettland och Litauen. För mer information om Kontigo Care, vänligen besök www.kontigocare.com

Värmlands Folkblad skriver om Previct och behandlingsvård i Kristinehamn
Previct och framgångsrik behandlingsvård i Kristinehamn Värmlands Folkblad skriver om Previct och behandlingsvård i Kristinehamn. Ytterligare en framgång i kampen mot missbruk och beroende. ”Vi vill köpa in mer utandningskit” Sedan 2017 kan personer som är beroende reha-biliteras med ett digitalt utandningskit. – Det har varit så fram-gångsrikt att vi vill köpa in fler kit, säger Håkan Fielding. Han är chef för missbruks-och beroendeenheten på i Kristinehamn. Missbruks-vården använder sig av en medicinskteknisk utrustning som kallas Previct. I dagslä-get finns fem enheter. Nu vill den utöka till 20. – Därför har socialnämn-den .begärt om en utökad budget ur kommunstyrel-sens konto för oförutsedda kostnader. Det handlar om 610 000 kronor per år i tre år. Om vi får pengarna ska vi göra en upphandling, av den anledningen vet vi inte om det blir samma märke, säger han. Previct – Lyckad på flera sätt Den här modellen har varit lyckad på flera plan. Fler kli-enter blir fria från sitt bero-ende. Det blir också enklare för dem att rehabilitera sig själva hemma. Det är sam-tidigt billigare för kommu-nen, att lägga in någon för rehabilitering kostar 890 000 kronor. – Tekniken är en utand-ningsapparat kopplad till en app på mobiltelefonen. När klienten är hemma och blåser mäts alkoholhalten, samtidigt tas ett självporträtt så vi ser att klienten inte fuskar. I appen ska de också trycka på en knapp som talar om hur de mår, en grön gubbe talar om allt är bra. Det sker tre gånger per dag, säger Shoresh Planijafi, alkohol- och drogterapeut. Måendet viktigt Resultatet skickas automa-tiskt till missbruksenheten. Måendet är en viktig del av av behandlingen, berättar han. Om man lyckas bygga upp det och självförtroendet har klienten kommit långt. – Den här modellen funkar för alla typer av missbruk, även spelmissbruk. Därför är frågorna om måendet så bra. Vi har också använt appen för anhöriga till beroende, säger han. 7 av 16 värmländska kom-muner använder tekniken i dag. Kristinehamn var däre-mot först. – Vi vill förbättra miss-bruksvården på fler sätt. Vi vill bland annat ha mer stödbonden, säger Håkan Fielding. Text och Foto: MATS ZETTERBERG Läs hela artikeln här!

Vår ambassadör Håkan Böös blir intervjuad i Kollega om Previct.
Vår ambassadör Håkan Böös blir intervjuad i Kollega om Previct. Håkan Böös har i många år varit en av de största förespråkarna för Previct. Det är fantastiskt att nu se honom i Unionens medlemstidning Kollega. I intervjun pratar han öppenhjärtigt och sitt missbruk, hur det påverkade honom och hela hans familj och vägen tillbaka med hjälp av Previct. Vi på Kontigo Care är som alltid oerhört stolta över dig Håkan och arbetet du gör! Våren 2015 tog Håkan Böös son Fredrik studenten. Håkan hade tagit ledigt en vecka från jobbet på Byggmax i Västerås för att förbereda studentfesten i villan i Surahammar och gjorde det han alltid gjorde när han var ledig – han drack. Studentfesten avlöpte utan dramatik och lördagsmorgonen efter fanns det rejält mycket alkohol kvar i hemmet. Håkan hann hälla i sig fyra öl innan hans fru Camilla resolut samlade ihop alla överblivna flaskor och tog dem från huset. Håkan fick panik när alkoholen försvann. Han hittade en whiskyflaska som sonen fatt i studentpresent, och drack upp halva. Då kom vändpunkten, ögonblicket då han insåg att han faktiskt behövde den hjälp hans familj enträget erbjudit honom. Först där och då kom han till insikt om att han var alkoholist. -Jag kände att nu fick det vara nog.Jag ringde min syster och blev inlagd för avgiftning på lasarettet. Sedan dess har han varit helt nykter. Eller nja, när han skrevs ut från behandlingshemmet fem veckor senare hittade han fem flaskor öl på ett gömställe i garaget, flaskor som familjen missat att städa undan. Han drack upp dem – men kände att han var klar med alkohol. De fem ölen blev de sista av tusen och åter tusen som han druckit under åren. Previct och Håkan -Jag har nog varit alkoholist sedan första fyllan i 16-årsåldern. Jag var alltid den som var fullast och drack tills det tog slut eller jag somnade. Under mitten på 1990-talet började Håkan Böös dricka mer och mer, först varje helg, sedan redan på lill-lördag. Snart tänjdes helgbegreppet ut ytterligare och han tog ett glas för att varva ner efter en stressig arbetsdag. Stressigt var det ofta. Jobbet låg granne med en av landets största systembolagsbutiker och efter varje arbetsdag när Håkan satte sig i bilen för att åka hem, var han fast besluten att inte köpa öl. Han förhandlade med sig själv och alkoholisten i honom vann oftast. En öl skadar väl inte, och inte två heller. Men att köpa bara två öl kan verka suspekt, bättre att köpa åtta på en gång, så man inte framstår som en missbrukare. Det hände nästan dagligen att han drack ett par öl i bilen på väg hem. – Man tänjer hela tiden på gränsen. I dag är jag glad att jag inte körde på någon. Men det hade varit bra om jag hade fastnat i en poliskontroll, säger Håkan Böös. Han fastnade inte och utanför familjen anade ingen vad som pågick. Arbetskamraterna hade inte en susning – han frågade dem faktiskt efteråt om de misstänkt något. Han lärde sig knepen, höll sig för sig själv och hade alltid en ask Läkerol i fickan. Gick konstant och tuggade på något för att dölja lukten. Läs hela artikeln nedan. Läs hela artikeln här! Eller så kan du läsa hela PDF:en här!

”Jag visste att du inte skulle vara nykter…” Previct i Icakuriren
”Jag visste att du inte skulle vara nykter…” Previct i Icakuriren Läs också intervjun med Jessica Lind, behandlingssekreterare även den i Icakuriren. Jessica Lind följer sina klienter sju dagar i veckan, dygnets alla timmar, och får snabbt indikationer på ett avvikande beteendemönster: Man får som klient nämligen ”alkoblåsa” varje dag på bestämda tider, vanligen tre gånger, och i samband med det även ta en selfie för att visa att rätt person använde testet. – Det går inte att manipulera, konstaterar Jessica Lind. – Resultatet skickas omedelbart till analys och jag har svaret inom tio sekunder. Vården och kontakten sker via en smart telefon som man får av sin mottagning och består av dagliga sms och Facetime-samtal, men även fysiska möten för den som vill ha det som komplement. Man får dessutom uppgifter, som att ta en promenad och att svara på frågor om sitt mående varje dag. – Det blir en ärligare behandling än den traditionella. Det går inte att mörka om man druckit alkohol. Väljer man att inte blåsa, så frågar jag varför. Det som sker i appen blir ett verktyg vid nästa träff. Inte för att straffa utan för att analysera vad som hände och försöka förhindra att det sker igen. Vilket mål klienterna har med behandlingen varierar: – Vissa behöver total avhållsamhet, i alla fall i den inledande fasen. Andra väljer att dricka mer normalt – om de kan. Alla kan inte dricka Vad som är ett normalt eller ofarligt drickande går inte att svara på, något som är svårt att förhålla sig till, särskilt för den som är beroende, konstaterar Jessica Lind. – Vi är olika. Vissa kan dricka alkohol, andra inte. En del klarar att bara ta ett enda glas vin eller öl ibland, andra säger att även en liten mängd triggar ett alkoholsug och plötsligt är ett återfall igång. Det gäller alla substanser som förändrar beteende och även spel. Man börjar med en tremånadersbehandling för att förstå syftet med den och få in nya rutiner. – Efter det vill de flesta fortsätta. En del ett halvår till, andra hänger med i ett par år. Målet är att klienten ska kunna hålla sig nykter i längre perioder, helst hela livet. När man lär sig nya vanor ökar förutsättningarna för det. Metoden passar många men inte alla, enligt Jessica Lind. Det krävs stark egen motivation och insikt om att man faktiskt på riktigt har ett problem. – Man behöver vara mottaglig för behandlingen och inse att man får göra mycket jobb på egen hand, vilket i sin tur kräver stark vilja och drivkraft. Jessica Lind har både kvinnor och män som klienter. Hon menar att mörkertalet är stort när det gäller kvinnor. – Kvinnor har i regel en högre skam kopplat till sitt missbruk. De gömmer sig hemma och smygdricker ensamma för att inte visa hur mycket de dricker och är därför lite svåra att komma åt. Ansvaret att vara en bra förälder är mer kopplat till kvinnor, och dricker hon då för mycket alkohol eller tar andra droger så faller hela hennes fasad. Döva ångest Varför hamnar man då i klorna på ett beroende? En teori är att ha något trauma bakom sig? – Ja, det vill jag skriva under på. Vi har nog inte haft en enda lycklig missbrukare i behandling hos oss utan personer som dövar ångest, ensamhet eller mörka känslor med en substans. Jessica Lind anser att beroendevården skulle vinna på samverkan mellan sjukvård och socialtjänst. – Vi har ofta samma klienter. Till exempel att man självmedicinerar med alkohol eller andra droger vid psykisk ohälsa, neuropsykiatriska diagnoser eller trauma. Som det är nu behandlar vi ofta missbruket först, därefter kommer en diagnos. – Om det var tvärtom skulle patienten/klienten kanske inte hamna i ett djupt beroende. Lidande skulle kunna minskas. Den som är nyfiken på digital beroendevård kan höra av sig till en beroendemottagning där man bor eller sin vårdcentral, råder Jessica Lind. – Här i Mjölby där jag jobbar finns behandlingen inom kommunens öppenvård och är gratis. 1 Att prioritera alkohol 2 Dålig sömn 3 Ensamhet 4 Försämrad ekonomi 5 Isolera sig 6 Minnesluckor 7 Problemförnekelse 8 Stigande sjukfrånvaro 9 Ökat alkoholsug Läs också Icakurirens artikel om Jessica Lind, behandlingssekreterare, och hennes arbete med Previct.

Vår supersupport behöver support!
Vår supersupport behöver support! Vi växer hela tiden och nu behöver vi en ny medarbetare som hjälper oss att skapar ännu flera nyktra dagar. Att arbeta med service och support hos Kontigo Care är annorlunda – här jobbar vi för att vi vill göra skillnad. En stor del av dagen handlar givetvis om att lösa problem, vilket kräver att man är både systematisk och logisk, samt har förståelse och intresse för eHälsa. Den andra delen handlar om att ta emot kunder som antingen har eller behandlar beroendeproblematik. De är hjältar som ofta kämpar i motvind och de behöver all respekt och medkänsla de kan få. Nyfiken på ett nytt jobb? Du ska kunna klara av att: – tackla flera uppgifter parallellt – behålla fokus även under arbetstoppar – arbeta kvalitetsstyrt och med certifierat – följa instruktioner, dokumentera och rapportera – identifiera och genomföra kontinuerliga förbättringar – vara empatisk även en trött måndagsmorgon Kvalifikationer: Tidigare erfarenhet av service- eller supportarbete Genomförd gymnasial utbildning Goda kunskaper i svenska och engelska Goda kunskaper i Officepaketet är kvalificerande Intresserad? Maila Anton på: anton.liljedahl@kontigocare.com
Träningar

Sommarträning i Previct (Avslutad) 22/6 kl. 15.00 – 15.45
Välkommen till Sommarträning i Previct Den 22/6 kl. 15.00 – 15.45 är du och dina kolleger inbjudna till sommarträning på Teams! Meddela mig eller din kontaktperson om du tänker närvara. Länk till utbildningen; Klicka här för att delta i mötet. Semestern närmar sig med stormsteg och för många innebär det en längtan till att koppla av från rutiner och soliga, fina dagar på stranden… Men för andra innebär det något helt annat. De som lever med ett beroende vet att denna tid är långt ifrån ”fri från rutiner”! Någon som gått i behandling tidigare berättade för mig att Juli månad hade varit så ångestfylld, eftersom Öppenvården stängde ner för semester. Och tyvärr tar inte beroendesjukdomar semester. Vi kommer därför att erbjuda extra träning till er som jobbar med Previct och de som tar hand om era klienter i sommar. Vi visar hur ni kan stärka upp stödet för era klienter när många av er tar semester. Det är viktigt att det alltid finns någon som kan bemanna Previcterna i er verksamhet. Träningen är även perfekt för dig som nyanställd eller som behöver lite repetition. Exempel på vad vi kommer att gå igenom vid sommarträningen är; Organisera sommaren: planera redan nu vem eller vilka som följer upp klienter i Previct under sommaren. Vilka klienter skulle vara i behov av lite extra stöd? Finns det familjer som behöver trygga upp familjesituationen då sommarlovet är en utsatt period. Jour med Previct: Med Previct kan man även tänka sig ha ”jour” och sköta mycket hemifrån. Till exempel ett sms i rätt tid, en ny hälsning efter utfört nykterhetstest, en länk till bra text/film eller övning kan vara det som gör skillnaden. Konkreta tips tas upp på träningen. Stöd via Stolt och Nykter: Facebookgruppen Stolt och Nykter med Previct presenteras. I denna grupp stöttar och hjälper klienter varandra alla dagar året om. Återfallsvarning: kort genomgång av prediktioner i Previct. Bästa sommaren till er alla önskar hela gänget på Kontigo Care! Anmäl dig här. Jag vill delta i webinariet. Ditt namn Din e-post Ditt meddelande (valfritt) Lämna detta fält tomt. När du skickar in formuläret godkänner du vår privacy-policy och att vi kan kontakta dig. Region Norr: Kim Hedelin Nilsson Kim.hedelin-nilsson@kontigocare.com Region Mitt: Linda Pampman Linda.pampman@kontigocare.com Region Syd: Anita Dreilick Anita.dreilick@kontigocare.com