CHEF&KARRIÄR: NYKTER EFTER 20 ÅRS MISSBRUK

Sonens studentfest blev droppen för lagerchefen Håkan Böös. Förhoppningsvis den allra sista, efter ett långt liv av förnekelse och lögner. Läs hela artikeln nedan!

Läs PDF intervjuen här! 

När började du missbruka alkohol?

Ända sedan första fyllan i 16-års-åldern har jag aldrig kunnat ta bara ett glas. Jag drack tills alkoholen tog slut eller jag somnade. Men det var först på 90-talet jag började dricka oftare och oftare för att varva ner från jobbet.

Har du varit full på jobbet någon gång?

Nej, men däremot var jag ofta bakfull och knappast i stånd att köra till jobbet eller köra truck på arbetet, vilket jag gjorde ändå. Och nästan dagligen drack jag ett par öl i bilen på vägen hem från jobbet. Eftersom jag var chef kunde jag lägga schemat efter Systembolagets öppettider.

Hur påverkade drickandet dig som chef?

I dag, när jag är nykter, tycker jag att jag är en mycket bättre chef, tidigare vågade jag till exempel inte ta konflikter av rädsla för att någon skulle upptäcka något om mig. Jag förstår i dag inte hur jag orkade sköta jobbet, jag lade ner så mycket energi på att undvika upptäckt.

Var det någon som märkte något?

Nej, jag frågade faktiskt efteråt. Alla på jobbet blev lika förvånade när jag lade in mig på behandlingshem.

Vad fick dig att fatta beslut om att lägga in dig på behandlingshem?

Jag hade gått i behandling i öppen-vård i 18 månader, men ansåg egentligen inte att jag hade alkoholproblem. Det var först dagen efter att min son tog studenten, våren 2015, som jag kom till insikt. Min fru hade plockat bort all alkohol från festen kvällen före och i panik över att inte ha något mer att dricka öppnade jag en whiskyflaska som sonen fått i studentpresent. Där och då förstod jag att jag hade rätt stora problem och faktiskt behövde hjälp.

Hur reagerade din arbetsgivare och dina arbetskamrater?

Min dåvarande arbetsgivare skötte det bra. De betalade för min behandling och skrev ett kontrakt med mig som bland annat handlade om att jag skulle ta prover, lämna sjukintyg första dagen och fortsätta att gå i terapi. Även medarbetarna bemötte mig bra och det är aldrig någon som använt min alkoholism emot mig.– När jag efter några år sökte nytt jobb var jag öppen med att jag är nykter alkoholist och jag har alltid bemötts med respekt.

Har du någon nytta av dina erfarenheter?

Jag är bättre på att upptäcka om någon har alkoholproblem. Jag vågar ställa frågan som ingen ställde till mig och som man måste ställa om man misstänker något, även om det är obekvämt. Nio av tio kommer inte att erkänna att de har problem, men frågan ger en tankeställare. Kanske kan den få folk att söka hjälp tid.