Vår ambassadör Håkan Böös blir intervjuad i Kollega om Previct.

 

Håkan Böös har i många år varit en av de största förespråkarna för Previct. Det är fantastiskt att nu se honom i Unionens medlemstidning Kollega. I intervjun pratar han öppenhjärtigt och sitt missbruk, hur det påverkade honom och hela hans familj och vägen tillbaka med hjälp av Previct. Vi på Kontigo Care är som alltid oerhört stolta över dig Håkan och arbetet du gör!

Våren 2015 tog Håkan Böös son Fredrik studenten. Håkan hade tagit ledigt en vecka från jobbet på Byggmax i Västerås för att förbereda studentfesten i villan i Surahammar och gjorde det han alltid gjorde när han var ledig – han drack. Studentfesten avlöpte utan dramatik och lör­dagsmorgonen efter fanns det rejält mycket alko­hol kvar i hemmet. Håkan hann hälla i sig fyra öl innan hans fru Camilla resolut samlade ihop alla överblivna flaskor och tog dem från huset. Håkan fick panik när alkoholen försvann. Han hittade en whiskyflaska som sonen fatt i student­present, och drack upp halva. Då kom vändpunk­ten, ögonblicket då han insåg att han faktiskt behövde den hjälp hans familj enträget erbjudit honom. Först där och då kom han till insikt om att han var alkoholist. -Jag kände att nu fick det vara nog.Jag ringde min syster och blev inlagd för avgiftning på lasa­rettet.

Sedan dess har han varit helt nykter. Eller nja, när han skrevs ut från behandlingshemmet fem veckor senare hittade han fem flaskor öl på ett göm­ställe i garaget, flaskor som familjen missat att städa undan. Han drack upp dem – men kände att han var klar med alkohol. De fem ölen blev de sista av tusen och åter tusen som han druckit under åren.

Previct och Håkan

-Jag har nog varit alkoholist sedan första fyllan i 16-årsåldern. Jag var alltid den som var fullast och drack tills det tog slut eller jag somnade. Under mitten på 1990-talet började Håkan Böös dricka mer och mer, först varje helg, sedan redan på lill-lördag. Snart tänjdes helgbegreppet ut ytterligare och han tog ett glas för att varva ner efter en stressig arbetsdag. Stressigt var det ofta. Jobbet låg granne med en av landets största systembolagsbutiker och efter varje arbetsdag när Håkan satte sig i bilen för att åka hem, var han fast besluten att inte köpa öl. Han förhandlade med sig själv och alkoholisten i honom vann oftast. En öl skadar väl inte, och inte två heller.

Men att köpa bara två öl kan verka suspekt, bätt­re att köpa åtta på en gång, så man inte framstår som en missbrukare. Det hände nästan dagligen att han drack ett par öl i bilen på väg hem. – Man tänjer hela tiden på gränsen. I dag är jag glad att jag inte körde på någon. Men det hade varit bra om jag hade fastnat i en poliskontroll, säger Håkan Böös. Han fastnade inte och utanför familjen anade ingen vad som pågick. Arbetskamraterna hade inte en susning – han frågade dem faktiskt efter­åt om de misstänkt något. Han lärde sig knepen, höll sig för sig själv och hade alltid en ask Läkerol i fickan. Gick konstant och tuggade på något för att dölja lukten. Läs hela artikeln nedan.

 

Läs hela artikeln här! 

Eller så kan du läsa hela PDF:en här!