Catrine slutade dricka tack vare Maria och en app

Catrine slutade dricka tack vare Maria och en app
TEXT:Vivvi Alström FOTO: Peter Cohn, Angelica Klang

Catrine började och slutade varje dag med en klunk vin. Maria hade just utvecklat en app mot alkoholmissbruk. När de två möttes av en slump förändrades livet för dem båda.

I tre års tid hade Catrine Lindström druckit alkohol varje dag, ofta från morgon till kväll.

– När det var som värst kunde jag komma upp i åtta flaskor vin om dagen, säger hon.

Catrine hade druckit mycket tidigare också men inte lika mycket som nu och inte på samma destruktiva sätt. Hennes drickande eskalerade efter en jobbig skilsmässa.

”Jag var en så kallad högfungerande alkoholist”

– Jag insåg att jag hade ett problem redan då och bad min dåvarande arbetsgivare om hjälp. Men han tyckte inte att jag hade något alkoholproblem. Jag bytte jobb och började dricka ännu mer.

Samtidigt dog hennes älskade häst. För tävlingsryttarinnan Catrine kretsade hela livet kring hästar så det blev ett hårt slag. Nu hade hon inte längre sin träning och stallsysslorna att lägga sin tid på. I stället fick vinet fylla tomrummet. Det blev hennes sätt att hantera alla svåra känslor.

– Jag var en så kallad högfungerande alkoholist. Jag skötte jobbet, höll vad jag lovade och var allmänt duktig utåt. Samtidigt gömde jag vin i omklädningsrummet på jobbet.

Hon såg till att fylla på vin dagen igenom.

Catrine var en så kallad högfungerande alkoholist.

Mådde dåligt både psykiskt och psykiskt

Catrine mådde dåligt och inte bara psykiskt. Hon svettades och skakade.

– Jag vågade aldrig äta lunch med mina kollegor av rädsla för att de skulle se mina skakningar. När jag körde bil var jag hela tiden rädd för att bli stoppad. Jag levde i en ständig rädsla.

Utåt höll hon skenet uppe: Hon var stark och självständig men att dölja missbruket kostade massor av energi. Catrine hade också börjat kräkas blod eftersom kroppen hade tagit stryk av drickandet. Hon var så uppgiven och trött att hon till slut struntade i om kollegorna skulle komma på henne.

En dag ville chefen prata med Catrine. Hon hade upptäckt alkohol vid Catrines skrivbord. Hon gav upp allt motstånd och erkände.

– Det var en otrolig lättnad att äntligen berätta, säger hon.

Till skillnad mot hennes förra arbetsgivare gav den här chefen Catrine fullt stöd.

– Jag fick veta att jag självklart skulle få behålla mitt jobb samtidigt som jag skulle få hjälp att sluta dricka. Jag fick ringa eller sms:a min chef när som helst på dygnet.

Planen var att dra ner på drickandet – inte sluta helt

Det helhjärtade stödet gjorde att Catrine kunde vara öppen.

– Jag behövde inte skämmas, utan har alltid kunnat vara ärlig med att det är jobbigt.

Men en sak var hon inte riktigt ärlig med: Catrines plan var nämligen att bara dra ner på drickandet tillfälligt, inte att sluta helt.

– Så småningom ville jag bli en Svensson som kunde dricka lite vin på onsdag, fredag och lördag. Någonstans trodde jag att det skulle lyckas.

Hon gick hos en kurator och fick antidepressiva läkemedel. Catrine kände ett inre motstånd mot samtalen hos kuratorn och blev ofta arg och ifrågasättande.Vissa dagar kände Catrine att hon inte orkade så mycket mer.

Maria utvecklade ett verktyg mot alkoholmissbruk

Det var i den här vevan hon träffade Maria Winkvist av en slump. Eller om det var Maria som träffade Catrine. Hur som helst blev det ett lyckokast för dem båda.

Maria, som tidigare jobbat som cancerforskare, arbetade nu med ett digitalt verktyg mot alkoholmissbruk. Maria och hennes döttrar är ägare till en ponny som då var osedvanligt utmanande. De sökte en kunnig hästmänniska som kunde hjälpa dem att få ordning på ponnyn.

– Jag visste att Catrine är en toppryttarinna och undrade om hon kunde hjälpa oss att få ordning på Sparky, som ponnyn heter, berättar Maria.

Det var naturligt att de två så småningom började prata om vad de jobbar med.

– Jag berättade att jag har utvecklat ett digitalt verktyg mot alkoholmissbruk, berättar Maria.

–Vad intressant! Jag är alkoholist, svarade Catrine snabbt.

Maria såg Catrines potential och visste att rätt slags stöd kunde få henne att hålla fast i sin nya, bräckliga nykterhet.

”Förr gjorde jag ingenting nykter”

Via sin vårdcentral fick Catrine testa appen Previct som Maria har varit med och utvecklat. Appen används tillsammans med en liten alkoholmätare som hon blåser i varje morgon. Appen kan ibland också förutsäga återfall tack vare avancerad beteendeanalys.

– I början kändes det lite larvigt att fylla i mitt mående och få peppiga uppmaningar men man kan ju inte bli arg på en app på samma sätt som på en psykolog eller kurator, säger Catrine och skrattar.

För Maria var det förstås fantastiskt att få se frukten av sitt arbete på så nära håll.

– Det var magiskt! Både Catrine och Sparky utvecklades och gjorde stora framsteg. Det kändes bra i hela hjärtat att få följa dem.

Catrine tycker att appen har hjälpt henne att hantera känslor samtidigt som hon inte längre flyr från allt som känns jobbigt. Hon har lärt sig att göra vardagliga saker, fast nykter.

– Förr gjorde jag ju ingenting nykter. Appen har hjälpt mig att våga ta de här stegen, säger Catrine.

– För mig var det stort att få följa med på Catrines personliga resa och få höra att hon har hitta sätt att stoppa impulsen att dricka och ett helt nytt förhållningssätt till att hantera känslor och tankar, fyller Maria i.

”Bara tanken på att dricka är nu helt otänkbar för mig”

Catrine har även vågat skaffa en ny häst trots att hon sa ”aldrig mer” när hennes förra häst fick avlivas. Planen att bli en Svensson som kan ta ett glas vin några dagar i veckan har hon lagt på hyllan.

– Bara tanken på att dricka är helt otänkbar för mig. Det är inte värt det, idag har jag ju en häst att lägga mig energi på.

Och Sparky då? Jodå. Precis som Catrine har hon fått ett nytt liv.

– Den bråkiga lilla kraken håller på att utvecklas till världens tryggaste lilla ponny tack vare Catrine.

Catrine har också varit viktig för Marias döttrar.

– Det är magi att se Catrine jobba med Sparky och mina tjejer, säger Maria. Catrine har lärt tjejerna att kämpa och vara uthålliga, precis som hon själv har fått lära sig.

Läs artikeln i MåBra: här!