Att ”komma ut” på jobbet
 och använda Previct

Jag vet inte hur många gånger jag har bävat för att gå till jobbet och faktiskt inte heller tagit mig dit på grund av att jag inte har vågat möta vad som hände på festen eller kvällen innan.
 Sommarfester, julfester, afterwork eller ibland inte någon speciell anledning mer än att jag faktiskt hade druckit för mycket.
 Det blir lite det där ni vet – om jag blundar så syns jag inte.

 Det funkar inte kan jag avslöja. Det är som att dricka och tro att problem ska försvinna. Det enda som infinner sig är den där tystnaden som är så jobbig. Inte bara för mig utan mina kollegor också, för det är ingen som riktigt vågar vara ärlig i detta som är så tyngt av skam, som alkoholismen är.

Svårt att möta vardagen

Jag berättade för mina kollegor att jag skulle i väg på behandlingshem vilket var uppskattat. Jag fick mycket positiv respons på det.
 Men det är den saken att komma tillbaka, fem veckors behandling det är bara början.
 Att möta den verkliga vardagen, där börjar jobbet på allvar med att hålla sig nykter. Och mitt förtroendekapital var tömt, alla förutfattande uppfattningar om alkoholister som finns och att livet är helt enkelt riktigt tufft med alla konsekvenser jag hade dragit på mig vilket inte gör det enklare.

Jag hade min Previct

Men jag hade med mig något när jag kom tillbaka, något som skapade en visuell trygghet för alla runt omkring mig. 
Jag hade med mig Triple-A eller Previct som det heter idag. 
Jag förstår folk som är rädda för att ”komma ut” som alkoholist på jobbet eller i andra sammanhang där man kan bli dömd utifrån förutfattande meningar. Och visst kunde jag smugglat med det och gömt mig på toaletten när jag skulle blåsa med mera.
Men för min del och som jag kände det för att ta tillbaka mitt liv.  Detta en del av det som jag måste hålla öppet för min egen skull. 
Så där på jobbet, på mitt skrivbord, där fanns den som vilken annan nödvändig del som helst av mina kontors attiraljer.

Previct kunde via min nykterhet

Och jag kunde när som det var dags, ta upp den och genomföra mitt nykterhetstest. Vilket visade att jag faktiskt jobbade med min nykterhet varje dag. Detta gav i mig en ärlighet i mitt sätt att vara om vad det kom till min alkoholism. Det lockade till många oväntade samtal när andra undrade vad det var för något jag hade med mig i olika situationer på jobbet. Previct har gett mig en väg att få respekt för det jobbet jag har gjort med att hålla mig nykter. En väg till att ge andra en inblick i det som pågår i tillfrisknandet.

 Visst var det pinsamt den dagen som jag hade druckit något från hälsokosthyllan och det blev en röd gubbe, typ två minuter innan jag skulle in och ha möte med chefen.
– Hej, du jag måste gör mitt nykterhets test igen för det gick inte så bra nyss.
Men skölja munnen och vänta en kvart på att få blåsa igen sen skickade Previcten fram den gröna glada gubben igen.

Stolt o Nykter Ola tack vare Previct