Dricker du lite för mycket?

Dricka mindre?

– Previct® Alcohol,
ett steg på vägen

Är du beroende av alkohol?

Att erkänna för sig själv att man dricker för mycket är bland det svåraste man kan göra. I vårt samhälle spelar alkoholen en central roll – den finns ofta med när vi träffas, våra högtider är fyllda av traditioner som inbegriper alkohol och AW:n avslutar veckan. Det är till och med skambelagt att inte dricka – den som inte helan tar han heller inte halvan får. Tills du dricker för mycket.

Men om alla dricker, varför skulle just jag dricka för mycket?

Vad som är ”för mycket” när det kommer till alkohol är inte ett fast mått, det varierar från person till person och påverkas av livssituationer och arv. Men bara det faktum att du är här betyder att du i alla fall tänkt till, det är bra. En viktig sak: att ha ett skadligt bruk av alkohol är inte svart eller vitt. Det är skillnad på att somna på en parkbänk och att somna i soffan. Men om du somnar i soffan varje fredag och har glömt bort vad barnen berättade och du redan på morgonen tycker att det känns långt tills det är okej att öppna en ny öl – då kanske det är bra att fundera på din relation till alkohol.

Ett litet test: Kanske dricker jag för mycket? 

 

Det är inte fel att söka hjälp

Det är inte fel att söka hjälp

Vi tar hjälp av andra hela tiden. Av allt från hantverkare till personliga tränare. Det är inte annorlunda att ta hjälp för att dricka mindre. Om inte annat för att bevisa för sig själv att man kan. Att du fått upp ögonen för hur du mår är en bra sak, och det finns all hjälp att få för att må ännu bättre.

Previct Alcohol är en liten diskret alkoholmätare kopplad till din telefon. Du utför dagligen nykterhetstest med foto-ID, registrerar mående, får stöd att skapa nya positiva beteenden och stöd vid sug, hantera tankefällor och känslor av din helt egna nykterhetskompis i mobilen. Vårdgivaren får lättöverskådlig information om hur det går för dig och kan stötta dig med dina utmaningar där du befinner dig.

Psykolog Henrik Wiman

Psykologen Henrik flyttar in i Previct-appen.

Hej! Jag heter Henrik Wiman, psykolog och föreläsare och undervisar om psykisk hälsa för allmänheten. Till vardags jobbar jag inom primärvården i Uppsala. På fritiden driver jag Sveriges största psykologkonto, @psykologenhenrik. I mitt samarbete med Kontigo jobbar jag med att ta fram lättillgängligt vårdmaterial och fylla Previct med allt stöd man kan tänkas behöva när man fajtas med beroende.

Jag bidrar med min kunskap och delar med mig av tänkvärdheter och livspepp. Dessutom kommer jag försöka inspirera alla er som jobbar runt om i landet med Previct på olika sätt som webinarier, föreläsningar, och annat matnyttigt. På grund av min cancer i tonåren vet jag hur det känns när livet är tungt. Samtidigt har den erfarenheten lärt mig att livet bör tas med en stor nypa salt. Jag tror starkt att psykologisk kunskap bör ges lättförståeligt, tillgängligt och med rätt dos humor.”

Previct Family

Orolig för en anhörig som dricker för mycket?

Har du någon i din närhet som dricker eller spelar för mycket? Börjar du oroa dig för att det håller på att gå över gränsen? Eller kanske har det redan gjort det? Första steget för att hjälpa någon är att våga prata, men det kan kännas som ett väldigt svårt steg att ta. Var och hur ska man börja? En bra start är att berätta för personen var de kan vända sig för att få råd och stöd.

Kontakta oss

 

Undrar du över något?

Previct finns tillgänglig hos både offentliga och privata vårdgivare över hela Sverige och i fler andra europeiska länder. Hör av dig så hjälper vi dig vidare till din närmsta vårdgivare. Klicka på knappen för att öppna ett formulär, skicka in det så återkommer vi till dig så snart som möjligt eller slå oss en signal så berättar vi mer. Självklart kan du vara anonym i ditt samtal med oss och dina kontaktuppgifter raderas så fort vi kontaktat dig.

Kontakta mig. Jag vill veta mer.

Våra historier

Det här är historierna, våra historier. Vi som använder Previct®, i jobbet eller för att kämpa mot beroende. Det här är historierna om hur vi vinner små segrar varje dag, eller stora – som att till slut bli fri från beroendet. Det här är inga case. Det här är våra liv.

Loading…