Mariana berättar för Allas om sitt misbruk och Previct

Tack vare en app är Mariana på god väg att bli kvitt från sitt alkoholmissbruk. ”Appen har hjälpt mig att förstå mig själv och mitt beteende”, säger hon.
Mariana Gunnarsson, 49, drack alkohol första gången när hon var nio år.
– Det var en slags aha-upplevelse – en bedövning mot allt jobbigt och något som gjorde att jag kunde slappna av.
För Marianas barndom var otrygg och kantades av både övergrepp och missbruk. Hon växte upp på barnhem, hos olika fosterfamiljer och på LVU-hem (lag med särskilda bestämmelser om vård av unga).
Hon bytte skola otaliga gånger och har hela sitt liv haft svårt med relationer.

– Det kändes alltid som att folk kunde se att det var något fel på mig. Det gjorde att jag valde att stänga in mig själv och mina känslor.

Redan när Mariana var i tonåren hade hon tappat kontrollen över drickandet.

– Jag ville aldrig dricka för att socialisera, utan för att bli så full som möjligt.

Tre proppar blev vändningen

Sedan dess har missbruket tagit sig olika uttryck. Ett tag hade hon bulimi. En annan period tränade hon konstant. Det var också en tid då hon shoppade kläder för alla pengar.

Alkoholmissbruket, som varvats med narkotika, har dock varit hennes konstanta följeslagare. När hennes man dog för åtta år sedan insåg Mariana att hon inte klarade av att ta sig ur missbruket ensam – hon behövde professionell hjälp. Men det var för 1,5 år sedan när hon fick en utmattningsdepression och drack i fyra månader i sträck som livet tog en ny vändning på riktigt.

– Jag fick tre proppar i halsen och fram till dess hade jag nog levt livet i tron att jag var odödlig.

Det här verktyget har ökat min förståelse för mitt eget beteende.

Hon började i gruppterapi och fick via öppenvården i Mariestad höra talas om en app som ska hjälpa alkoholister att bli långvarigt nyktra. Mariana kände sig tveksam.

Enkelt att använda appen Previct

Hon är inte aktiv på sociala medier, har ingen mejl och beskriver sig som ”dålig med datorer”, men hon bestämde sig ändå för att testa.

Läs hela artikeln här!